Atsisakant bent vieno pirkinio,- tolinam Planetos resursų pereikvojimą

Balandžio 17 diena 2019 m. tapo ta diena, nuo kurios Planetos atsistatančius resursus lietuviai pradėjo vartoti ateities kartų sąskaita  Tai reiškia, kad mūsų vartojimo lygiui per metus patenkinti reikalingos beveik 4 Planetos. Pasauliniu mastu resursų pereikvojimo diena šiemet atėjo 2019-07-29. (šaltinis: overshootday.org/newsroom/country-overshoot-days/).

Simboliška, kad liepos gale Lietuvoje plačiai nuskambėjo Europos Komisijos paskelbtas draudimas Baltijos jūroje žvejoti menkes, ne jų paprasčiausiai ten beveik nebeliko. Pereikvojom. Pagaunamos vis mažesnės žuvys ir populiacija nespėja atsistatyti. Tam reiktų bent 3-4 metų tokio draudimo, bet juk žvejybos kompanijos pasiėmėm paskolas laivams, įrangai……:( Maža to, ekologai sako, kad Baltijos jūroje dėl iš suplaukinačių žemės ūkyje masiškai naudojamų taršalų jau yra susiformavę “mirties zonos” kur nėra deguonies ir jokia gyvybė ten gyventi nebegali. Ar tikrai viską ir toliau reikia GREITINTI ir EFEKTYVINTI?…

Šie duomenys rodo, kad tikrai po daiktų stygiaus sovietmetyje,- “nutrūkome nuo grandinės” ir metėmės į kitą kraštutinumą. Mūsų sąmoningo pasirinkimo erdves užėmė rinkodarinių triukų suformuoti pritempti norai turėti “būtinus” daiktus, “būtinus” rūbų kiekius, perpildytus šaldytuvus, kurie lemia didėjantį išmetamo maisto kiekį, vis rečiau kooperuojamės vykdami kartu automobiliu….

Žiniasklaidoje mirga “laimėjimai” apie rekordus surenkant depozitinius butelius Lietuvoje (net 90 proc.:)). Bet tai reiškia, kad jau tie buteliai vieną kartą gaminant teršė aplinką ir dabar antrą kartą perdirbant vėl bus naudojami resursai ir išmetamas CO2. Retai pasirodo straipsnis, kad tiems “rekordams” pasiekti turbūt eilinį kartą nusipirkome per daug pramonės sukurtų produktų.

MŪSŲ PIRMAS PASIRINKIMAS TURI BŪTI ATSISAKYTI, NEPIRKTI IR TIK ANTRAS PASIRINKIMAS “PERDIRBTI”!

Štai nors Lietuva turi vienus didžiausių švaraus gėlo vandens išteklių ir galime ramiai gerti vandenį iš krano, tačiau gėrimai plastikiniuose buteliuose vis dar klesti. Grįžusi emigrantė iš A1 --zmrYUIp9LSYCu5oaYJ-Qirijos manęs klausia, kur pas jus mieste ar prekybos centruose yra vandens pasipildymo stotelės? Paminiu vieną kitą vietą Bernardinų ir Vingio parkuose, Vilniaus oro uostas stengiasi būti pažangus šiuo klausimu, bet prekybos centrai ar ten kur daugiausiai būname,- dar piliečių spaudimas šiuo klausimu nepasiekė. Turėdamas tuščią gertuvę tikrai gali likti su ja tuščia visą pasivaikščiojimo mieste laiką. Maža to, dar ir kavos išsinešimui sistemos sunkiai priima jeigu atsineši savo daugkartinį puodelį kavai. Štai kolega praeitą savaitę sakė, kad net dviejose vietose stengėsi prisipilti į daugkartinius puodelius kavos, bet apartai visaip pradėjo traškėti jam tą darant ir pana6u, kad sulūžo. Tačiau tikrai reikia girti ir skatinti kiekvieną tokią mažą iniciatyvą skatinančią galvoti ar negalime pakeisti savo vartojimo įpročių.

Pabaigia norisi pasidžiaugti jausmu, kad pabudimo aušra jau netoli. Štai peticiją Vyriausybei ir prezidentui dėl pasikeitusio ministro sustabdyto Punios rezervato praplėtimo, jau pasirašė daugiau nei 13500 piliečių !!!!(https://www.peticijos.lt/visos/75340/punios-silas-padekite-gelbeti/  ).

Taigi mano mažas asmeninis pasirinkimas atsisakant bent vieno naujo daikto prisideda prie resursų pereikvojimo datos nustūmimo kiek arčiau metų galo. Ačiū.

#MoveThe Date

URM URM1Projektas „Žingsniai darnaus vystymosi link“ skirtas Visuomenės švietimui ir informavimui vystomojo bendradarbiavimo politikos klausimais. Projektą įgyvendina asociacija LITDEA Projektas finansuojamas iš Lietuvos/Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšų.