Šiandien pasaulinė aplinkos apsaugos diena

Džiugu, kad turime dar vieną galimybę sulėtinti “vystymosi” tempą ir perklausti ar ta kryptimi judame. Turime vėl galimybę sąmoningesniam veiksmui, elgesiui. Tai diena kai galime stabtelti pamąstant ką ir kiek perkam; ar nuo taško A iki taško B nukeliaujam pėsčiomis, dviračiu, viešuoju transportu; ar kavai/arbatai kaitiname vandens tik tiek kiek išgersime…

aO gamta siunčia mums žinutes! Šiandien, 2019-06-05, daugelyje LT vietų fiksuojami visų laikų karščio rekordai, daugelyje vietovių tebesitęsia sausra, skelbiamos ekstremalios padėtys (Pvz Varėnos sav.).  Organizacijos Green Match tyrimų centras,  (https://www.greenmatch.co.uk/blog/2019/04/climate-change-europe) analizuodamas duomenis nuo 1970-ųjų savo ataskaitoje Lietuvą įvardina kaip daugiausiai Europoje nuo klimato kaitos nukentėjusia valstybe:

  • Jūros lygis pakilo apie 20 cm (iki 2100 metų gali pakilti net 1 metru!)
  • Vidutinė žiemos temperatūra pakilo net 2,3 laipsniais Celsijaus.
  • erkių aktyvumas jau fiksuojamas 10 mėnesių (o pajūryje beveik visus metus, vietoje buvusių 6 mėn.)…

Norisi tikėti, kad mūsų sąmoningumas prieš vartojimo sukeliamas pasekmes laimės. Ypač jei pasirinktume Jean-Paus Meus pasirinktą 10 minučių per dieną iššūkio kelią. Šis žmogus kasdien skirdamas bent po 10 minučių, aplinką tvarko jau daugiau nei TŪKSTANTĮ dienų: https://www.facebook.com/10minutesadayBE/             (#10minutesaday)

URM URM1Projektas „Žingsniai darnaus vystymosi link“ skirtas Visuomenės švietimui ir informavimui vystomojo bendradarbiavimo politikos klausimais. Projektą įgyvendina asociacija LITDEA Projektas finansuojamas iš Lietuvos/Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšų.