Pirmą kartą nuo 2012 metų sumažėjo ES Parama Vystymuisi

rodyklėPaskelbta Concord 2018 AidWatch ataskaita, prie kurios rengimo prisidėjo ir Litdea,- konstatuoja, kad pirmą kartą nuo 2012 m. sumažėjo Oficiali ES valstybių Pagalba Vystymuisi (Official Development Assistance (ODA)). Lyginant su 2016 m. ji krito 3 proc. Tai reiškia, kad dabartiniu augimo tempu iškyla realus pavojus, kad Europos Sąjunga  2030 metais nepasieks užsibrėžto tikslo,- skirti “Pagalbai Vystymuisi” 0,33% nuo BVP.

Ataskaita taip pat konstatuoja, kad Lietuva 2017 m. nebuvo išimtimi. Lietuvoje  aukščiau įvardijamas rodiklis nuo 0,14 proc. (2016m) nukrito iki 0,13 proc. (2017 m.).2018 Aidwatch Ataskaitos Lietuvos dalyje nurodomas LR valstybei sekančios rekomendacijos:

-Reik paruošti priemones (“action plan”), kurios įgalintų Nacionalinę Vystomojo Bendradarbiavimo Komisiją ir besiangažuojančias NVO, įmones bei kitus veikėjus derinti savo veiksmus Vystomojo Bendradarviavimo srity

-Pakelti 2 proc. vystomojo bendradarbiavimo ir švietimo finansavimo lygį
-Atskirai nuo paramos vystymuisi apskaičiuoti pabėgėliams  bei stipendijoms Lietuvoje skiriamas išlaidas
-Atlikti nepriklausomą, išorinį Vystomojo Bendradarbiavimo ir Paramos Demokratijai Programų vertinimą

 

 

URM URM1Projektas „Žingsniai darnaus vystymosi link“ skirtas Visuomenės švietimui ir informavimui vystomojo bendradarbiavimo politikos klausimais. Projektą įgyvendina asociacija LITDEA Projektas finansuojamas iš Lietuvos/Užsienio reikalų ministerijos Vystomojo bendradarbiavimo ir paramos demokratijai programos lėšų.